Πως να δημιουργήσετε μία εταιρεία (μηχανικών)


Για τους συναδέφους επιχειρηματίες και όλους τους ενδιαφερόμενους λέμε αυτό: η δημιουργία μίας εταιρείας (μηχανικών) στην Ελλάδα δεν είναι ούτε εύκολη ούτε σαφής. Αλλά, όπως και με κάθε διαδικασία, μπορεί να ολοκληρωθεί με κατάλληλο σχεδιασμό και πρόβλεψη. Για αυτό το λόγο, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τη διαδικασία που ακολουθήσαμε για την ίδρυση του ΑΕΘΩΝ:

  1. Αρχικώς, δημιουργήστε το καταστατικό της εταιρείας. Ιδανικά, θα σας βοηθήσει ένας δικηγόρος αλλά μπορείτε να κατεβάσετε ένα υπαρχων και να το χρησιμοποιήσετε σαν πρότυπο. Για μελετητές μηχανικούς που δεν συμμετέχουν σε δημόσιες δημοπρασίες για κατασκευή (περισσότερες πληροφορίες εδώ), προσέχετε όταν γράφετε τους στόχους της επιχείρισης. Ένας μελετητής που συμμετέχει σε δημόσιες δημοπρασίες για μελέτες δεν μπορεί να δημιουργήσει εταιρεία με άλλο σκοπό όπως η εμπορία προϊόντων ή κατασκευή (ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα).
  2. Η επόμενη δραστηριότητα πρέπει να είναι η εγγραφή της εταιρείας στο ΓΕΜΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ (τοπθεσίες των γραφείων εδώ). Η δημιουργία μίας επιχείρισης σημαίνει ένα πράγμα: δημιουργία ΑΦΜ, και αυτό ακριβώς θα κάνει η Υπηρεσία Μίας Στάσης. Τα απαραίτητα έγγραφα για την εγγραφή είναι εδώ. Η διαδικασία διαρκεί 5 εργάσιμες μέρες. Όταν ολοκληρωθεί, θα ειδοποιηθείτε για να παραλάβετε την επιβεβαίωση της εγγραφής (ΑΦΜ και αριθμός εγγραφής) το οποίο θα συνοδεύεται από ένα επικυρωμένο αντίτυπο του καταστατικού.
  3. Έχοντας το ΑΦΜ, πρέπει αρχικώς να εγγραφείτε στο taxisnet (το online σύστημα της εφορίας). Η εγγραφή γίνεται online αλλά αφού την ολοκληρώσετε πρέπει να πάτε στη ΔΟΥ της εταιρείας (όχι οποιαδήποτε ΔΟΥ, μπορείτε να βρείτε ποια είναι η ΔΟΥ της εταιρείας πάνω στο έγγραφο της επιβεβαίωσης της εγγραφής του βήματος 2) ώστε να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό.
  4. Εγγραφείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΓΕΜΗ χρησμιοποιώντας τα στοιχεία του taxisnet. Οι υπηρεσίες κοστίζουν 100Ε το χρόνο τα οποία χρειάζεται να πληρώσετε ώστε να λάβετε το έγγραφο “Γενικό Πιστοποιητικό¨.
  5. Με το Γενικό Πιστοποιητικό, με ένα αντίγραφο του εγγράφου της επιβεβαίωσης της εγγραφής του βήματος 2 που επριλαμβάνει το επικυρωμένο καταστατικό της εταιρείας και με μία Υπεύθυνη Δήλωση (βρείτε την εδώ), μπορείτε να πάτε στην τράπεζα της επιλογής σας και να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό. Λόγω των capital controls μπροείτε να δημιουργήσετε λογαριασμό μόνο σε μία τράπεζα. Η δημιουργία του λογαριασμού χρειάζεται 1-2 εβδομάδες.
  6. Περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προηγούμενου βήματος, δεν χρειάζεται να μείνετε άπραγοι. Η Υπηρεσία Μίας Στάσης θα σας είχε ειδοποιήσει ότι χρειάζεται να εγγραφείτε στον ΟΑΕΕ, το ασφαλιστικό ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών, μέσα σε 15 μέρες από την επίσημη έναρξη της εταιρείας. Πάρτε τα απαραίτητα έγγραφα (βρείτε τα εδώ) και κατευθυνθείτε στο κατάλληλο γραφείο του ΟΑΕΕ (ρωτήστε την Υπηρεσία Μίας Στάσης σε ποιο πρέπει να πάτε) για να εγγραφείτε.
  7. Για μηχανικούς: για να πάρετε μία απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ, χρειάζεστε τη φόρμα ΒΑ02 από το ΤΣΜΕΔΕ (το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών). Μπορείτε να τη βρείτε εύκολα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ. Εγγραφείτε στις υπηρεσίες online και πηγαίνετε στα γραφεί του ΤΣΜΕΔΕ για να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας. Κατεβάστε τη φόρμα και θυμηθείτε να την έχετε μαζί σας όταν πάτε στον ΟΑΕΕ ώστε να την καταθέστε αμέσως.
  8. Για μηχανικούς: για να συμμετέχετε σε δημόσιες δημιοπρασίες για κατασκευές ή μελέτες, χρειάζεται να εγγραφείτε στα μητρώα ΜΕΕΠ. Μπορείτε να βρείτε τα απαραίτητα έγγραφα για την εγγραφή εδώ.

 

Αυτό ήταν! Τώρα περιμένετε για τον λογαριασμό της τράπεζας και μείνετε ήσυχοι γιατί όλα τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία της επιχείρησής σας έχουν πραγματοποιηθεί.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις; Μπορείτε να μας καλέσετε! Δείτε τη σελίδα Επικοινωνία για λεπτομέρειες.