fbpx

Συνέντευξη στο 94Fm

Την Τετάρτη 25/5/2022, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής 94 FM και η εκπομπή Ta Stick@kia του 94FM υποδέχθηκαν την AETHON για μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τις νέες τεχνολογίες στον χώρο των Μεταφορών και των Συγκοινωνιών, καθώς και το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες για την επόμενη μέρα των έξυπνων πόλεων. 

Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς “τεχνολογικούς” τόνους, μιας και ο CEO και CTO της εταιρείας, Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους, αλλά και η CMO, Ζωή Παπαχαραλάμπους, είχαν πάρα πολλά να πουν! Ta Stick@kia με πολύ ανάλαφρη διάθεση “ανέκριναν” τον Αλέξανδρο και τη Ζωή για την πορεία της AETHON, το TransiTool, το καινοτόμο εργαλείο της εταιρείας που χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο Δήμος Ηρακλείου και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις μετακινήσεις. 

Η αποστολή της AETHON ήταν εξαρχής μία: η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2016 και μετά,  ο Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους και η ομάδα της AETHON συμμετέχουν σε έργα έρευνας και καινοτομίας στους τομείς των μεταφορών και των συγκοινωνιών, αποκτώντας πλούσια εμπειρία, τεχνογνωσία και κατανόηση των σύγχρονων αναγκών, ώστε να επιτευχθεί αυτή η αποστολή.

Σήμερα, η AETHON είναι μια εταιρία που δραστηριοποιείται σε ποικίλα πρωτοποριακά ερευνητικά έργα, και προσφέρει αρχιτεκτονική λύσεων στους τομείς της κινητικότητας, των συγκοινωνιών, των logistics, της συμπεριφοράς των πεζών και των αυτόματων οχημάτων. Βασική επιδίωξη της AETHON είναι τα ανοιχτά δεδομένα και ο ανοιχτός κώδικας, η ελεύθερη διακίνηση γνώσης και δεδομένων με απώτερο σκοπό να προωθηθεί η έρευνα και να επωφεληθεί η κοινωνία στο σύνολό της, αλλά και τα επιμέρους τμήματα  (το επιβατικό κοινό, οι πάροχοι συγκοινωνιών και οι αρμόδιες αρχές). 

Ένα από τα καινοτόμα εργαλεία που ανέπτυξε η AETHON και συζητήθηκε πολύ στην συνέντευξη είναι το TransiTool, ένα ψηφιακό εργαλείο που θα βελτιώσει σημαντικά και τη δημοτική συγκοινωνία του Ηρακλείου Αττικής. Η AETHON μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών και την προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις, προσθέτοντας στην φαρέτρα του δήμου αυτό το πρωτοποριακό εργαλείο, το πρώτο και μοναδικό του είδους του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. 

Τι κάνει το TransiTool τόσο μοναδικό; Φανταστείτε μία πλατφόρμα στην οποία ανεβαίνουν όλα τα δεδομένα που αφορούν τη συγκοινωνία (δρομολόγια, στάσεις, χρονοδιαγράμματα κλπ.) και αυτομάτως προτυποποιούνται και δημοσιεύονται σε όλες τις παγκοσμίως γνωστές και ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες χαρτών (π.χ. Google Maps). Όποια λάθη υπάρχουν στα δεδομένα εντοπίζονται και διορθώνονται αυτόματα, με τη χρήση τεχνικών ανάλυσης δεδομένων, τεχνητής νοημοσύνης και supervised machine learning. 

Όλα αυτά είναι ήδη εφικτά μέσω του TransiTool, αλλά δεν σταματάμε εκεί. Το φθινόπωρο του 2022, το Transitool θα μπορεί να παρέχει και δεδομένα πραγματικού χρόνου, όπως τη πραγματική θέση του λεωφορείου ανά πάσα ώρα και στιγμή, την κίνηση, καθώς και την πληρότητα του οχήματος, ενώ θα υπάρχει νέα εφαρμογή για κινητό την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι οδηγοί των οχημάτων ΜΜΜ. Με ένα μόνο άγγιγμα στην οθόνη θα μπορούν να τροφοδοτούν την πλατφόρμα και τον πάροχο με δεδομένα και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις σε δευτερόλεπτα για τη κατάσταση του δικτύου μπροστά (λόγου χάρη αυξημένη κίνηση, έργα στο οδόστρωμα κ.α.). 

Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά του 5G, όπως τονίστηκε, σε όλα τα παραπάνω που έχει έρθει πια στη ζωή μας και θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους αποστολής και λήψης δεδομένων, αλλά και θα αυξήσει σημαντικά την ακρίβεια στην ανίχνευση της τοποθεσίας του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα να παρέχονται και επιπρόσθετες υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό με βάση την τοποθεσία. Το TransiTool αναμένεται να εκμεταλλευτεί το 5G στο έπακρο και να παρέχει αποτελεσματικότερα, ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια πληροφορίες σε παρόχους και επιβατικό κοινό. 

Στόχος είναι, στο μέλλον τα πραγματικά δεδομένα του TransiTool να κινηθούν και προς την κατεύθυνση του επιβάτη. Το 2023 το TransiTool αναμένεται να παρέχει μια εφαρμογή κινητού, η οποία θα τροφοδοτείται με πληροφορίες απευθείας από την πλατφόρμα TransiTool. 

Μία πραγματικά καινοτόμα ιδέα στην οποία θέλει να επενδύσει η AETHON στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον είναι η παροχή ενός πραγματικού κοινού εισιτηρίου (Single Ticket), που θα αγοράζει ηλεκτρονικά ο επιβάτης, θα περιλαμβάνει όλα τα μέσα (λεωφορεία, τραμ, μετρό, τρένα, ΚΤΕΛ…) και θα επιτρέπει τη μετακίνησή του μεταξύ 2 οποιωνδήποτε σημείων στην Ευρώπη (ίσως και στον κόσμο) με ένα μόνο εισιτήριο! 

Η AETHON συνεχώς θέτει νέους στόχους και δεν σταματά να εργάζεται πάνω στην έρευνα, την καινοτομία και τη πρωτοπορία. Το μέλλον έχει ήδη έρθει και μαζί με αυτό πολλές προκλήσεις, για τις οποίες η AETHON προετοιμάζεται και δημιουργεί λύσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν ολόκληρη την κοινωνία. Μπορείτε να ακούσετε όλη την εκπομπή πατώντας στο σύνδεσμο: https://www.mixcloud.com/tastickakia/ta_stickkia-του-94fm-x-aethon-engineering-s04-e27-25-05-2022/ 

Το ραντεβού με Ta_Stick@kia του 94FM ανανεώθηκε για λίγους μήνες αργότερα, σε νέα εκπομπή και με περισσότερες νέες τεχνολογίες! Μέχρι τότε, stay tuned…

Skip to content